[...] tłuszczowej (mobilizacja naszych rezerw energetycznych), z drugiej zaś do spowolnienia tempa metabolizmu, co w rezultacie utrudnia chudnięcie. Rozwiązanie: Chcąc zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej, wystarczy zredukować liczbę spożywanych kalorii o 10%. Jeżeli nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 3000 kcal, to aby uzyskać widoczne [...]
[...] jest aspartam, który jest metabolizowany naturalnie. Jednakże, odkąd odkryto, iż aspartam jest w przybliżeniu 200 razy słodszy niż sacharoza, tylko bardzo mała jego ilość (1/10 kalorii) jest potrzebna do zrównoważenia słodkości łyżeczki cukru (16 kalorii). Słodziki niskokaloryczne są także nazywane inaczej „słodzikami bez wartości [...]
[...] a tym samym zmianę oddziaływania na organizm. Chemiczna postać transizomerów różni się od pierwotnych składników na pierwszy rzut oka bardzo niewiele (zmienia się jedynie ilość i ewentualnie miejsce występowania wiązań podwójnych). Tymczasem ich właściwości chemiczne są inne. Transizomery są twardsze i nie wchodzą już tak łatwo w reakcje [...]
Witam serdecznie mam problem z brakiem apetytu i ogólnie mało jem chciałbym przedstawić parę suplementów co powinny zwiększyć apetyt. 1.Enzymy trawienne SCITEC Multi - Enzyme około 33zł 100tab Opis Multi-Enzyme – to zestaw enzymów wspomagających trawienie i wchłanianie pokarmów. Zawiera pełne spektrum enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek, [...]
[...] pokarmu i wiele, wiele innych. Diety drugiego typu (których najpopularniejszym przedstawicielem jest dieta Atkinsa) bazują na założeniu że o ile jesz odpowiednią ilość odpowiedniego makroskładnika kalorie nie mają znaczenia. Na teorii tej zbudowano wiele diet zwanych w uproszczeniu tłuszczowymi i wysokobiałkowymi. Większośc z nich [...]
[...] smażonych ? Podczas procesu smażenia tłuszcz, na którym smażymy jest wchłaniany przez smażony produkt, a następnie wraz z nim spożywany. Oczywiście ilość wchłoniętego tłuszczu jest uzależniona od rodzaju smażenia oraz od produktu.( Najwięcej tłuszczu chłoną produkty smażone na głębokim tłuszczu - frytki, pączki, faworki, [...]
[...] się techniki wykonywania ćwiczeń, prawidłowego oddychania, koordynacji mózgowo-mięśniowej. 2. Wyrabiamy sobie nawyki żywieniowe. Uczymy się reakcji naszego organizmu na ilość spożywanych makroskładników. Należy rozróżniać czego możemy się spodziewać po diecie opartej na niskim podaży węglowodanów oraz na diecie wysoko-węglowodanowej. To [...]
W poprzednich kilku tematach omówione i udowodnione bylo działanie kreatyny powodujące wzrost siły,mocy,wzrost wykononanej pracy,wzrost wytrzymałości i masy mieśniowej; również jak najlepiej stosowac kreatynę (faza ładowania vs. stałe dawki). W tym temacie zaprezentuje kilka badań mówiących o efektach ubocznych (tj.braku efektów ubocznych !) po [...]
[...] służby zdrowia - Nurses' Health Study, Physicians' Health Study oraz Health Professionals' Follow-Up Study. Oto co dziś proponują. Przede wszystkim radzą ograniczyć ilość białego pieczywa, makaronów i ziemniaków - dostarczycieli węglowodanów, które dziś uznawane są za naszego największego wroga. Możemy jeść więcej drobiu, ryb i owoców [...]
[...] wspomagania diety suplementami białkowymi. Jednym z parametrów charakteryzujących jakość białka jest jego wartość biologiczna BV - Bilogical Value. Wskaźnik ten określa ilość danego rodzaju białka, która może być jednorazowo zatrzymana w organizmie ludzkim. Im większe BV, tym organizm zatrzymuje więcej białka, a tym samym wzrasta [...]
[...] organizm przestaje sobie radzić z pozbywaniem się gromadzonych toksyn. My zaczynamy się leczyć, ale leki znoszące objawy choroby, jeszcze dodatkowo zwiększają ich ilość. Wszystkie "śmieci" przedostają się do krwi i tkanek. A my źle się czujemy. Główną przyczyną powstawania tych chorób jest nieodpowiedni styl życia. Odżywiamy się zbyt [...]
[...] następuje niepełne spalanie tłuszczu i powstają tzw. związki ketonowe, które zakwaszają organizm. Założenia diety niskowęglowodanowej prowadzą do fałszywego przekonania, że ilość dostarczanych kalorii się nie liczy, a odchudzające efekty osiąga się przez ograniczenie spożycia węglowodanów. W praktyce jest to dieta niskokaloryczna, ponieważ [...]
[...] i muszą być bezwzględnie dostarczane z zewnątrz. W przeciwnym wypadku staną się czynnikiem limitującym postępy treningowe. - L-glutaminę - kolejny aminokwas, którego ilość w tkance mięśniowej jest ściśle związana z jej zdolnością do syntezy białek. Im wyższy poziom glutaminy w mięśniach tym silniejszy anabolizm. Ponadto wraz z L-leucyną [...]
Dbaj o to, aby w nocy zapewnić sobie dostateczną ilość snu, zarówno snu wolnofalowego, jak i snu REM (skrót wywodzi się z ang. Rapid eye movements, "szybkie ruchy gałek ocznych", jedna z faz snu, w której występują marzenia senne). Często mówi się, że sen, w czasie którego się najlepiej wypoczywa, ma miejsce przed północą. Jest to tylko częściowo [...]
[...] Przyrost masy mięśni to efekt adaptacji. Organizm nie jest monolitem, utrwalonym raz na zawsze, lecz pozostaje w stanie dynamicznym. Oznacza to, że każdego dnia traci pewną ilość elementów i odnowa elementy te odbudowuje. W dzieciństwie i w młodości odbudowa przeważa nad rozpadem - dzięki temu rośniemy i dojrzewamy. W wieku dojrzałym organizm [...]
[...] najbardziej naturalne, nieprzetworzone jedzenie, zwłaszcza warzywa mają niską gęstość kaloryczną. Aby uzyskać optymalną kompozycję ciała oraz zdrowie należy dbać nie tylko o ilość kalorii, ale również jakość. Nie skupiaj się na jednym, pomijając drugie. Jedz często i regularnie. Zalecam jedzenie jak atleci. Rozdziel całkowite zapotrzebowanie [...]
Cel: Dieta redukcyjna z minimalizacja strat miesniowych Dane: wzrost 186 waga 92 biceps 38 i proporcjonalne umiesnienie do tego wymiaru ( bo nie znam reszty wymiarów zreszta patrze raczej na ogolne proporcje) Zalozeniem realnym ( z nuta pesymizmu :) ) jest spadek 5 kilo ( srednio ) na 4 tygodnie Opieram sie na moich wczesniejszych doswiadceniach z [...]
[...] celu utrzymania normalnego nawodnienia oraz źródeł energii bogatych w węglowodany, ubogich w tłuszcze i o średniej zawartości białka. Dieta ta powinna zawierać wystarczającą ilość przynajmniej 13 witamin i 16 soli mineralnych i być tak stosowana aby utrzymać optymalną masę ciała. Badania przeprowadzone na kolarzach i triathlonistach wykazały, że [...]
[...] wiadomo tuczy. Jednakże aktualne opracowania biochemiczne dowodzą, że proces wytwarzania glukozy z aminokwasów to tzw. "jałowy cykl substratowy", czyli ujmując lakonicznie - ilość energii, którą musi zaangażować organizm w skomplikowaną przemianę aminokwasów w glukozę, jest dokładnie taka sama, jaką uzyska ze spalania wytworzonej glukozy. Bilans [...]
[...] anaboliczne, to przesunięcie jonów potasowych . Potas jest naszym głównym wewnątrzkomórkowym kationem (minerałem naładowanym w tym przypadku dodatnio). Kiedy zwiększa się ilość androgenów, insuliny, beta-blokerów i tym podobnych, zwykle następują zmiany w tym elektrolicie. Przesuwa się z przestrzeni naczyniowych i śródmiąższowych (komory [...]